Derékfájás kezelése

Napjainkban egyre jobban előtérbe kerülnek olyan gyógymódok melyek elsősorban nem gyógyszerekkel és főleg nem műtéttel akarnak segíteni a mozgásszervi panaszokkal küszködőknek.A fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek inkább csak tünetileg hatnak és nem magára az okra fejtik ki hatásukat. A gerincproblémáknál a fájdalom és gyulladás oka általában helyi működészavar következménye, amit sok esetben manualterápiával (a csökkent mozgékonyságú izület az-az blokkolódott izület célzott kezelése műfogásokkal) helyre tudunk állítani. Az izületek mozgékonyságának helyreállításával az izomvédekezés megszűnik, a keringés helyreáll mégpedig mellékhatások nélkül. Ezen módszerrel nemcsak az ágyéki gerincet, hanem például a keresztcsonti izületek eltéréseit is észlelni ill. kezelni tudjuk. Sok esetben ugyanis az itt lévő blokkok ill. asszimetriák, izomegyensúly eltolódások, szalagfeszülések váltják ki a derékfájást. Az ezekre kidolgozott műfogások azonnali megkönnyebbülést okoznak.A porckorong eredetű problémák (kiboltosulás, sérv) gyakran az alsó végtagokba is kisugárzó fájdalmakat, zsibbadást, izomgyengeséget váltanak ki. Tapasztalataim szerint itt a manuális kezelés önmagában nem vezet teljes gyógyuláshoz, bár az izomlazításos fogások csökkentik a fájdalmakat. Itt az igazi oki kezelés a Mc.Kenzie nevéhez fűződő módszer. A lényeg hogy a mozgás irányától függően javul, vagy rosszabbodik a beteg állapota.

Ha a betegnél találunk olyan mozgásirányt amelyre panaszai jelentősen enyhülnek, akkor ezt a mozgást kell ismételtetni megfelelő gyakorisággal és ideig és ezzel egyidejűleg az ellentétes irányú mozgást kerülni kell. A pácienst meg kell tanítani, hogy az ülés, állás, járás közben is a helyes testtartást megtartsa. Amikor az állapota stabilizálódott helyre kell állítani minden irányú mozgást. A beteget meg kell szabadítani a rossz sztereotip mozgásrendszerétől, és ki kell alakítani az izületek, izmok megfelelő jó mozgatásának automatizált rendszerét. (Ez legalább 3 hónap) .A kórelőzmény nagyon fontos, nem hanyagolható el és nem rövidíthető le, mert csak a részletes kikérdezés során derülhet fény olyan rossz szokásokra, beidegződésekre, amik elvezettek a tünetek, panaszok kialakulásához. Hiába teszünk meg mindent a kezelés során és érünk el jó eredményt, ez nem biztos hogy tartós marad, mert ezen említett hibás mozgásokkal ismét nagy a kiújulás veszélye. Ez okozhatja hogy egy módszert nem tartanak igazán jónak. Rossz sztereotip mozgásrendszer sokszor jó szándékú jó érzetet okozó rendszeres mozgás miatt jön létre pl. TV –t videót nézve tornagyakorlatokat végeznek miközben a kar mozgatásánál a vállat felhúzva tartják. Így a nyaki izmokat rosszul terhelve kialakulhatnak fájdalmak.

Az hogy miért végzik rosszul a gyakorlatokat a hibás egyensúlyi kép és a sérült letapadt izmok miatt alakul ki. Sok hosszú idejű ülés után (pl. iskolákban vagy számítógép mellett) a csípő, derék izmai mintha gipszben lennének nem mozognak, szinte újra kell tanulni a helyes mozgást. Edzőtermekben a kézisúlyzós gyakorlatoknál ha a deréktáj izmait nem stabilizálják, úgy túlterhelik. A letapadt izmot a szervezet a szokásos terhelésből kivonja és a mellék vagy segédizmokkal végzi a mozgást, melyek hamarabb fáradnak ki. Mivel a gyakorlatot látszólag elvégzik nem veszik észre a rossz mozgást. Amennyiben a beteget a fájdalmait kiváltó helytelen mozgássztereotípiaitól megszabadítjuk és leatapadt izmait kilazítjuk, – melyhez s a fent említett kezelések mellett gyakran szükséges egyéni gyógytorna illetve gyógymasszázs is, – akkor remélhetünk tartós gyógyulást.

Szóljon hozzá!